Τεχνολογία, Τάσεις στο διαδίκτυο, Παιχνίδια, Μεγάλα δεδομένα

Pekilo: Πώς μια φινλανδική νεοφυής επιχείρηση επαναφέρει στη ζωή έναν αρχαίο πρωτεϊνικό μικροοργανισμό

Pekilo: Πώς μια φινλανδική νεοφυής επιχείρηση επαναφέρει στη ζωή έναν αρχαίο πρωτεϊνικό μικροοργανισμό

By aurora

Τα τελευταία χρόνια, το ενδιαφέρον για τις εναλλακτικές πρωτεΐνες έχει αυξηθεί σημαντικά, με τους καταναλωτές να εστιάζουν όλο και περισσότερο στην εξεύρεση βιώσιμων και υγιεινών πηγών θρεπτικών συστατικών. Σε αυτό το πλαίσιο, μια φινλανδική νεοφυής επιχείρηση με την ονομασία Enifer κάνει το καθήκον της επαναφέροντας μια αρχαία μικροβιακή πρωτεΐνη γνωστή ως Pekilo. Αυτή η εξαιρετική ιστορία επανανακάλυψης και καινοτομίας έχει τη δυνατότητα να φέρει επανάσταση στο τοπίο των εναλλακτικών πρωτεϊνών, προσφέροντας μια μοναδική και ενδιαφέρουσα λύση.

Η προέλευση του Pekilo: Από βιομηχανικά απόβλητα σε συστατικό τροφίμων

Η Pekilo, η μικροβιακή πρωτεΐνη στην οποία επικεντρώνεται η Enifer, έχει ρίζες που ξεκινούν από τις δεκαετίες του 1960 και 1970. Αρχικά, αυτός ο μικροοργανισμός αναπτύχθηκε από τη φινλανδική βιομηχανία χαρτιού, όχι με σκοπό την παραγωγή μιας εναλλακτικής πρωτεΐνης για ανθρώπινη κατανάλωση, αλλά μάλλον ως λύση στο πρόβλημα της ρύπανσης που προκαλούσε η διάθεση των αποβλήτων παραγωγής. Οι μηχανικοί της εποχής ανακάλυψαν ότι, αφήνοντας τα βιομηχανικά υποπροϊόντα στο εργαστήριο, σχηματίζονταν φυσικά μύκητες, δίνοντας το έναυσμα για αυτό που θα γινόταν το Pekilo.

Τα επόμενα χρόνια, τελειοποιήθηκε η διαδικασία βιοδιύλισης και ζύμωσης για τη βιομηχανική καλλιέργεια και συγκομιδή του μανιταριού. Ωστόσο, η κύρια εστίαση παρέμεινε στην επεξεργασία λυμάτων, γι’ αυτό και το Pekilo έπεσε σε αχρηστία στις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν η χαρτοβιομηχανία στράφηκε στην καύση αποβλήτων.

Η εκ νέου ανακάλυψη του Pekilo: Όταν η επιστήμη του παρελθόντος συναντά την καινοτομία του παρόντος

Παρά τη λήθη του, το Pekilo δεν έχει χαθεί εντελώς. Χάρη σε μια ομάδα φινλανδών ερευνητών βιοτεχνολογίας, αυτή η αρχαία μικροβιακή πρωτεΐνη ανακαλύφθηκε εκ νέου και τώρα πρόκειται να γνωρίσει μια νέα εποχή. Η ιδρυτική ομάδα των Φινλανδών επιστημόνων βιοτεχνολογίας της Enifer, που έχει εκπαιδευτεί στη Φινλανδία, έπεσε τυχαία πάνω σε αυτό το “ξεχασμένο” πρωτεϊνικό συστατικό κατά τη διάρκεια της έρευνάς της.

Χάρη στο έργο ενός διευθυντή έρευνας και ανάπτυξης της Valio, της φινλανδικής γαλακτοβιομηχανίας, η ομάδα κατάφερε να ανακτήσει όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την παραγωγή του Pekilo. Ήταν μια πραγματική ιστορική έρευνα, εντοπίζοντας τους ανθρώπους που συμμετείχαν στην αρχική ανάπτυξη του μικροοργανισμού και ψάχνοντας σε παλιές πηγές χαρτιού για να ανασυνθέσουν τη διαδικασία.

Αναζωογόνηση του Pekilo: Από το χαρτί στην ανθρώπινη τροφή

Αυτή η εκ νέου ανακάλυψη οδήγησε την Enifer στην απόφαση να επαναφέρει το Pekilo στη ζωή, με στόχο την επέκταση της παραγωγής του για την παραγωγή μιας πρωτεΐνης για τρόφιμα, αντί μόνο για ζωοτροφές όπως στο παρελθόν. Το κίνητρο πίσω από αυτή την πρωτοβουλία είναι σαφές: οι εναλλακτικές πρωτεΐνες έχουν γίνει μια πολύ πιο ουσιαστική και εμπορικά ελκυστική αγορά, δεδομένης της αυξανόμενης ζήτησης για βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις στο κρέας.

Η Enifer μόλις ολοκλήρωσε έναν γύρο χρηματοδότησης Σειράς Β ύψους 33 εκατ. ευρώ για την κατασκευή και θέση σε λειτουργία της πρώτης μονάδας παραγωγής της στο Kirkkonummi της Φινλανδίας. Αυτή η μονάδα ζύμωσης και επεξεργασίας θα είναι σε θέση να παράγει 500 kg αυτής της εναλλακτικής πρωτεΐνης ανά ώρα, με στόχο την έναρξη πλήρους κλίμακας παραγωγικής λειτουργίας έως το 2026.

Μοναδικά χαρακτηριστικά του Pekilo

Σε αντίθεση με το Quorn, τον πιο γνωστό μικροοργανισμό στον τομέα των εναλλακτικών πρωτεϊνών, το Pekilo έχει ορισμένα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Ενώ το Quorn συνήθως τρέφεται με γλυκόζη, το Pekilo παράγεται χρησιμοποιώντας υποπροϊόντα της βιομηχανίας τροφίμων, όπως λακτόζη από υπολείμματα της γαλακτοβιομηχανίας. Αυτή η προσέγγιση βιοδιύλισης επιτρέπει τη μετατροπή των αποβλήτων σε πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας.

Επιπλέον, το Pekilo επεξεργάζεται σε σκόνη που ξηραίνεται με ατμό, γεγονός που το καθιστά ιδιαίτερα ενδιαφέρον για τη βιομηχανία τροφίμων. Αυτή η μορφή σκόνης μακράς διάρκειας ζωής μπορεί εύκολα να ενσωματωθεί σε υπάρχουσες συνταγές και διαδικασίες παραγωγής. Επιπλέον, το Pekilo έχει ουδέτερη και ήπια γεύση, καθιστώντας το κατάλληλο για ένα ευρύ φάσμα χρήσεων, από αλμυρά έως γλυκά τρόφιμα.

Ρυθμιστικές προκλήσεις και στρατηγικές αγοράς

Προτού το Pekilo μπορέσει να χρησιμοποιηθεί στην ανθρώπινη διατροφή, η Enifer θα πρέπει να λάβει έγκριση ως “νέο τρόφιμο” από τις ρυθμιστικές αρχές. Η εταιρεία ετοιμάζει αίτηση για έγκριση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με στόχο να επεκταθεί αργότερα στη Σιγκαπούρη και τις ΗΠΑ.

Παρά τις κανονιστικές προκλήσεις, η Enifer είναι βέβαιη ότι θα λάβει την έγκριση, χάρη στην εκτενή επιστημονική τεκμηρίωση που έχει συλλέξει σχετικά με τις προηγούμενες χρήσεις του Pekilo στις ζωοτροφές. Επιπλέον, η εταιρεία αναπτύσσει επίσης το Pekilo για χρήση σε τροφές για ζώα συντροφιάς, η οποία αποτελεί μια προσιτή αγορά εν αναμονή της έγκρισης για ανθρώπινη κατανάλωση.

Ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα και δυνατότητες αγοράς

Σε σύγκριση με άλλες εναλλακτικές πρωτεΐνες, η Enifer πιστεύει ότι το Pekilo μπορεί να προσφέρει πλεονεκτήματα όσον αφορά το κόστος και την ποιότητα. Στόχος είναι να τοποθετηθεί το Pekilo σε χαμηλότερη τιμή από την πρωτεΐνη μπιζελιού, συμβάλλοντας έτσι στο να γίνουν οι εναλλακτικές πρωτεΐνες πιο προσιτές. Επιπλέον, οι διατροφικές ιδιότητες του Pekilo θα μπορούσαν να του επιτρέψουν να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με άλλες φυτικές πρωτεΐνες, βελτιώνοντας τη συνολική ποιότητα των προϊόντων φυτικής προέλευσης.

Λαμβάνοντας υπόψη την αυξανόμενη ζήτηση για βιώσιμες πρωτεϊνικές λύσεις, το δυναμικό της αγοράς για το Pekilo φαίνεται πολλά υποσχόμενο. Η Enifer διερευνά συνεργασίες με εταιρείες με μεγάλες ποσότητες υποπροϊόντων προς εκμετάλλευση, όπως πιθανές κοινοπραξίες για την επιτάχυνση της ανάπτυξης και της διανομής αυτού του αρχαίου μικροοργανισμού πρωτεϊνών.

Πηγή του άρθρου εδώ.