Τεχνολογία, Τάσεις στο διαδίκτυο, Παιχνίδια, Μεγάλα δεδομένα

VPN

Η VPN σημαίνει Virtual Private Network (Εικονικό Ιδιωτικό Δίκτυο) και είναι ένα απαραίτητο εργαλείο για την ασφαλή περιήγηση στο διαδίκτυο. Η VPN επιτρέπει τη δημιουργία ασφαλούς σύνδεσης μεταξύ μιας συσκευής και του Internet, μέσω ενός ειδικού απόρρητου καναλιού (γνωστού και ως “τούνελ VPN”).

Αρχικά, οι VPN δημιουργήθηκαν από εταιρείες για την προστασία των επικοινωνιών τους από τη βιομηχανική κατασκοπεία. Στη συνέχεια, αυτή η τεχνολογία εφαρμόστηκε στο Internet για να επιτρέψει στους χρήστες να περιηγούν στο διαδίκτυο με ασφάλεια, χωρίς τον κίνδυνο υποκείμενοι σε κυβερνοεπιθέσεις από χάκερ και κυβερνοεγκληματίες. Έτσι, η VPN είναι ένα υπηρεσία δικτύου που χρησιμοποιείται για την κρυπτογράφηση της κυκλοφορίας στο Internet και την προστασία της διαδικτυακής ταυτότητας.

Πώς λειτουργεί η VPN;

Η VPN προσφέρει μια κρυπτογραφημένη σύνδεση. Δηλαδή, μόλις συνδεθείτε στο Internet, μπορεί να αποκρύψει (μέσω ενός συστήματος τούνελ) τη δική σας διεύθυνση IP. Με αυτό τον τρόπο, απολαμβάνετε μεγαλύτερη ανωνυμία και πλοηγείστε με περισσότερη ασφάλεια. Πριν συνδεθείτε σε διάφορες ιστοσελίδες, η VPN ανακατευθύνει τη σύνδεση μέσω ενός απομακρυσμένου διακομιστή που διαχειρίζεται από έναν πάροχο VPN, ο οποίος λειτουργεί ως φίλτρο, εξασφαλίζοντας έτσι μια ασφαλή πλατφόρμα εκκίνησης.

Γιατί χρησιμοποιείται η VPN;

Η VPN, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, προσφέρει μεγαλύτερη διαδικτυακή ασφάλεια, ενισχύει την ιδιωτικότητα και επιτρέπει την περιήγηση στο διαδίκτυο με περισσότερη ελευθερία, καθώς αποκρύπτει τη διεύθυνση IP και κρυπτογραφεί όλα τα δεδομένα που αποστέλλονται ή λαμβάνονται μέσω ενός κρυπτογραφημένου τούνελ. Με αυτόν τον τρόπο, ακόμη κι αν ένας κυβερνοεγκληματίας καταφέρει να παρακολουθήσει τα δεδομένα, δεν θα μπορέσει να τα αποκρυπτογραφήσει, καθώς θα φαίνονται σαν ακατανόητα σύμβολα. Είναι σαφές τώρα ότι χωρίς μια VPN, η σύνδεση είναι εντελώς εκτεθειμένη και ευάλωτη σε οποιονδήποτε.

Αλλά πώς λειτουργεί τεχνικά μια VPN; Το λογισμικό VPN στη συσκευή (π.χ. υπολογιστής) κρυπτογραφεί την κυκλοφορία δεδομένων και την αποστέλλει στο διακομιστή VPN μέσω μιας κρυπτογραφημένης σύνδεσης. Τα κρυπτογραφημένα δεδομένα αποκρυπτογραφούνται από τον διακομιστή VPN, ο οποίος στη συνέχεια αποστέλλει τα δεδομένα στο Internet και λαμβάνει μια απάντηση προς τον χρήστη. Έπειτα, τα δεδομένα κυκλοφορίας κρυπτογραφούνται ξανά από τον διακομιστή VPN και αποστέλλονται στον χρήστη. Τέλος, το λογισμικό VPN στη συσκευή αποκρυπτογραφεί τα δεδομένα έτσι ώστε να είναι κατανοητά.

Η VPN χρησιμοποιεί διάφορα πρωτόκολλα κρυπτογράφησης, τα κυριότερα είναι:

PPTP (Point to Point Tunneling Protocol): βασίζεται στο πρωτόκολλο PPP και συνήθως χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με το πρωτόκολλο επιπέδου 3 GRE.

L2TP (Layer 2 Tunneling Protocol): είναι ένα πρωτόκολλο επιπέδου 2 που επιτρέπει τη δημιουργία εικονικού τούνελ.

IPSEC (Internet Protocol Security): είναι ένα πρωτόκολλο επιπέδου 3 που εξασφαλίζει την απορρήτου, την ακεραιότητα και την αυθεντικότητα της κυκλοφορίας δεδομένων μέσω μηχανισμών κρυπτογράφησης και πιστοποίησης.

HTTPS (Hyper Text Transfer Protocol Secure): είναι ένα πρωτόκολλο για την ασφαλή υπερμεταφορά υπερκειμένων που βασίζεται στο πρωτόκολλο μεταφοράς SSL.

Πότε χρησιμοποιούνται οι VPN;

Οι VPN χρησιμοποιούνται κυρίως στον επιχειρηματικό και δημόσιο τομέα. Επιτρέπουν, για παράδειγμα, την εκμετάλλευση της υποδομής του δημόσιου δικτύου, μειώνοντας έτσι το κόστος για τη δημιουργία ενός ιδιωτικού ασφαλούς δικτύου. Επιπλέον, επιτρέπουν στους εργαζόμενους να εργάζονται από οπουδήποτε, χωρίς να χρειάζεται να βρίσκονται φυσικά στον χώρο εργασίας (π.χ. τηλεργασία ή επαγγελματικά ταξίδια).

Η VPN μπορεί να είναι χρήσιμη και σε άλλες περιπτώσεις: όταν χρησιμοποιείτε δημόσια ασύρματα δίκτυα Wi-Fi (π.χ. στο αεροδρόμιο). Η χρήση δημόσιων hotspot μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη. Όταν η σύνδεση είναι ανοιχτή, οι χάκερ μπορούν να παρακολουθήσουν τη διακίνηση στο Internet, να κλέψουν ευαίσθητα δεδομένα όπως κωδικούς πρόσβασης, τραπεζικούς λογαριασμούς, φωτογραφίες, κωδικούς πρόσβασης σε κοινωνικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης κ.λπ.