Τεχνολογία, Τάσεις στο διαδίκτυο, Παιχνίδια, Μεγάλα δεδομένα

Η εγκληματική οργάνωση πίσω από την κυβερνοεπίθεση σε νοσοκομεία του Λονδίνου βάζει το θύμα στον ιστότοπο darknet

Η εγκληματική οργάνωση πίσω από την κυβερνο...

By aurora

Πρόσφατα, μια σημαντική παραβίαση της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο συγκλόνισε το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης του Λονδίνου, με σοβαρές συνέπειες για τους ασθενείς και το ιατρικό προσωπικό. Η επίθεση, η οποία αποδίδεται στην ομάδα Qilin ransomware, είχε ως στόχο τη Synnovis, μια εταιρεία που παρέχει υπηρεσίες παθολογίας για τοπικά νοσοκομεία και κλινικές της βρετανικής πρωτεύουσας. Το περιστατικό αυτό προκάλεσε σημαντικές διαταραχές στις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης, με αλυσιδωτές επιπτώσεις σε αρκετές νοσοκομειακές και κοινοτικές εγκαταστάσεις στην περιοχή.

Η επίθεση στον κυβερνοχώρο κατά της Synnovis

Η κυβερνοεπίθεση στη Synnovis στις αρχές του μήνα είχε καταστροφικές επιπτώσεις στις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης στο Λονδίνο. Η Synnovis, ο οργανισμός που επλήγη, είναι μια εταιρεία που παρέχει υπηρεσίες παθολογίας σε τοπικά νοσοκομεία και κλινικές της πρωτεύουσας. Η επίθεση προκάλεσε σοβαρές διαταραχές, με τις εξετάσεις αίματος στο νοτιοανατολικό Λονδίνο να λειτουργούν μόνο στο 10% της κανονικής δυναμικότητας.

Συνέπειες της επίθεσης για τους ασθενείς

Οι συνέπειες της επίθεσης ήταν δραματικές για τους ασθενείς. Σύμφωνα με αναφορές του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS), 814 εκλεκτικές επεμβάσεις αναβλήθηκαν, συμπεριλαμβανομένων 97 θεραπειών για καρκίνο. Επιπλέον, 18 όργανα εκτράπηκαν για χρήση από άλλα ιδρύματα και 5 προγραμματισμένες καισαρικές τομές αναβλήθηκαν ή επαναπρογραμματίστηκαν. Αναβλήθηκαν περισσότερα από 860 ραντεβού στα εξωτερικά ιατρεία.

Επείγουσα έκκληση για αιμοδοσία

Λόγω της επίθεσης στον κυβερνοχώρο, τα νοσοκομεία δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στην ίδια συχνότητα αντιστοίχισης του αίματος των ασθενών όπως συνήθως. Ως εκ τούτου, η υγειονομική υπηρεσία εξέδωσε επείγουσα έκκληση για αιμοδοσίες ομάδας Ο, ώστε να μπορεί να υπολογίζεται η προμήθεια αίματος από καθολικούς δότες.

Δήλωση κρίσιμου περιστατικού

Ως απάντηση στην επίθεση, κηρύχθηκε κρίσιμο περιστατικό στα πληγέντα νοσοκομεία. Το ιατρικό προσωπικό, συμπεριλαμβανομένων των φοιτητών, κλήθηκε να εργαστεί σε μεγαλύτερες βάρδιες, έως και 12 ώρες, για να προσπαθήσει να αντιμετωπίσει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Επιπλέον, εκδόθηκε μια προειδοποίηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που υπογράμμιζε τις επιπτώσεις του περιστατικού σε διάφορες νοσοκομειακές, κοινοτικές και ψυχιατρικές υπηρεσίες της περιοχής.

Επιπτώσεις στις υπηρεσίες υγείας

Ο ιατρικός διευθυντής του NHS London Dr Chris Streather δήλωσε ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι οι ομάδες του NHS εργάζονται ακούραστα για να δουν όσο το δυνατόν περισσότερους ασθενείς, αλλά η κυβερνοεπίθεση στη Synnovis έχει σημαντικό αντίκτυπο στις υπηρεσίες στο νοτιοανατολικό Λονδίνο. Εκατοντάδες ραντεβού και διαδικασίες έχουν αναβληθεί, προκαλώντας μεγάλο άγχος στους ασθενείς και τις οικογένειές τους.

Αποκατάσταση και επανέναρξη των υπηρεσιών

Παρά τις προσπάθειες του προσωπικού να μετριάσει τις επιπτώσεις της επίθεσης, ο Δρ Streather τόνισε ότι η διαταραχή αναμένεται να συνεχιστεί για κάποιο χρονικό διάστημα. Η Synnovis εργάζεται για την αποκατάσταση του ηλεκτρονικού της συστήματος, αλλά η υπηρεσία υγείας αναμένει ότι η διακοπή θα συνεχιστεί.

Η ομάδα ransomware Qilin

Η ομάδα Qilin ransomware έχει ταυτοποιηθεί ως η εγκληματική οργάνωση που βρίσκεται πίσω από την επίθεση στα νοσοκομεία του Λονδίνου. Η εν λόγω ομάδα δημοσίευσε τα δεδομένα που εκλάπησαν από τη Synnovis στον εκβιαστικό ιστότοπό της στο darknet και απείλησε να αποκαλύψει περαιτέρω πληροφορίες. Παρά τις συνεχιζόμενες έρευνες, δεν είναι ακόμη σαφές ποια δεδομένα εκτέθηκαν σε κίνδυνο.

Μακροπρόθεσμος αντίκτυπος στην υγειονομική περίθαλψη

Αυτή η κυβερνοεπίθεση είχε σοβαρές βραχυπρόθεσμες συνέπειες για τις υπηρεσίες υγείας στο Λονδίνο, με εκατοντάδες διαδικασίες και ραντεβού να αναβάλλονται. Ωστόσο, ο μακροπρόθεσμος αντίκτυπος θα μπορούσε να είναι ακόμη πιο ανησυχητικός. Η παραβίαση των ηλεκτρονικών συστημάτων των νοσοκομείων και η πιθανή απώλεια ευαίσθητων δεδομένων ασθενών θα μπορούσαν να επηρεάσουν την εμπιστοσύνη του κοινού και την ικανότητα του συστήματος υγείας να παρέχει σωστή περίθαλψη.

Σημασία της ασφάλειας ΤΠ στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης

Το περιστατικό αυτό αναδεικνύει τη ζωτική σημασία της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης. Τα νοσοκομεία και οι ιατρικές εγκαταστάσεις αποτελούν ιδιαίτερα ευάλωτους στόχους για επιθέσεις ransomware, καθώς η παραβίαση των συστημάτων τους μπορεί να έχει δυνητικά θανατηφόρες συνέπειες για τους ασθενείς. Είναι ζωτικής σημασίας ο τομέας της υγειονομικής περίθαλψης να επενδύσει σε ισχυρά μέτρα κυβερνοασφάλειας για την πρόληψη και τον μετριασμό τέτοιων επιθέσεων στο μέλλον.

Διδάγματα και μελλοντικές δράσεις

Η επίθεση στα νοσοκομεία του Λονδίνου θα πρέπει να αποτελέσει προειδοποίηση για τον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης παγκοσμίως. Είναι ανάγκη να διδαχθούμε από αυτή την εμπειρία και να λάβουμε προληπτικά μέτρα για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των συστημάτων ΤΠ και την προστασία των δεδομένων των ασθενών. Μόνο μέσω μιας ολιστικής προσέγγισης της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, που περιλαμβάνει το προσωπικό, την τεχνολογία και τις διαδικασίες, μπορεί το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης να είναι καλύτερα προετοιμασμένο για την αντιμετώπιση μελλοντικών απειλών.

Πηγή του άρθρου εδώ.