Τεχνολογία, Τάσεις στο διαδίκτυο, Παιχνίδια, Μεγάλα δεδομένα

Η σημασία της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο στα διαδικτυακά παιχνίδια

Η σημασία της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο στ...

By aurora

Η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο αποτελεί κεντρικό θέμα στον Παγκόσμιο Ιστό σήμερα. Σήμερα, κάθε καθημερινή δραστηριότητα έχει γίνει προνόμιο του Διαδικτύου, το οποίο μας παρέχει πολυάριθμες γνώσεις και λύσεις για τη ζωή, αλλά κρύβει και εξίσου πολλές παγίδες. Μία από αυτές σχετίζεται με την ασφάλεια των προσωπικών και τραπεζικών μας δεδομένων.

Όλο και πιο συχνά ακούμε για παραβιάσεις ευαίσθητων δεδομένων που διαπράττονται εις βάρος ανυποψίαστων ανθρώπων, από κακόβουλα άτομα ή ακόμη και από διαδικτυακούς γίγαντες.

Όταν πρόκειται για διαδικτυακά τυχερά παιχνίδια, είναι υψίστης σημασίας να προστατευόμαστε σωστά, καθώς ο κλάδος των τυχερών παιχνιδιών αποτελεί πρωταρχικό στόχο για τους εγκληματίες του κυβερνοχώρου λόγω του τεράστιου όγκου των προσωπικών και οικονομικών δεδομένων που εμπλέκονται. Η αυξανόμενη δημοτικότητα των διαδικτυακών παιχνιδιών ή των ιστότοπων ψυχαγωγίας, όπως οι πύλες όπως η παρούσα και παρόμοιες τοποθεσίες που δέχονται χρήστες μέσω προγραμμάτων περιήγησης στο διαδίκτυο, έχει καταστήσει τις εν λόγω πλατφόρμες ευάλωτες σε ένα ευρύ φάσμα απειλών, από τραπεζική απάτη, μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση έως κλοπή ταυτότητας, θέτοντας σε κίνδυνο τόσο τους παίκτες όσο και τους προγραμματιστές.

Αλλά σε τι συνίσταται η κυβερνοασφάλεια; Και πώς καταπολεμούμε το έγκλημα στον κυβερνοχώρο; Ας το ανακαλύψουμε μαζί.

Προστασία προσωπικών και οικονομικών δεδομένων

Μεταξύ των πρώτων συστάσεων είναι η επαρκής προστασία των οικονομικών δεδομένων του ατόμου κατά τη διενέργεια ηλεκτρονικών συναλλαγών, όπως στο ηλεκτρονικό εμπόριο και σε διάφορους ιστότοπους.

Οι οικονομικές συναλλαγές, συμπεριλαμβανομένων των αγορών εντός εφαρμογής (συναλλαγές που πραγματοποιούνται εντός μιας εφαρμογής) και των συνδρομών, περιλαμβάνουν ευαίσθητα δεδομένα, όπως αριθμούς πιστωτικών καρτών, τα οποία μπορούν να υποκλαπούν από εγκληματίες του κυβερνοχώρου.

Ως εκ τούτου, η ανάγκη προστασίας αφορά τόσο τους προγραμματιστές και τις εταιρείες που παρέχουν μια υπηρεσία, όσο και εκείνους που τη χρησιμοποιούν.

Για να προστατεύετε τα οικονομικά σας δεδομένα, χρησιμοποιείτε πάντα αποτελεσματική προστασία από ιούς τόσο για το smartphone όσο και για τον υπολογιστή σας (καλύτερα αν είναι επί πληρωμή, καθώς διαθέτουν επιπλέον αναβαθμίσεις).

Πραγματοποιείτε πάντα αγορές μόνο σε ιστότοπους που θεωρείτε ασφαλείς. Οι ιστότοποι αυτοί πρέπει απαραίτητα να έχουν χρησιμοποιήσει ένα κρυπτογραφημένο σύστημα για τη μεταφορά των τραπεζικών δεδομένων κατά την πληρωμή και επομένως να χρησιμοποιούν ένα ασφαλές διαδικτυακό πρωτόκολλο (https). Μπορείτε να ελέγξετε αυτή τη ρύθμιση απλά από το url του ίδιου του ιστότοπου κατά την περιήγησή σας.

Μπορείτε επίσης να ενεργήσετε άμεσα προστατεύοντας τον online λογαριασμό σας μέσω του ελέγχου ταυτότητας δύο παραγόντων (2FA). Πρόκειται για μια εφαρμογή που προσθέτει ένα επιπλέον επίπεδο ασφάλειας στους λογαριασμούς των χρηστών, απαιτώντας απλώς διπλή επαλήθευση της ταυτότητας σε δύο διαφορετικές συσκευές.

Υπάρχουν πολλοί διαδικτυακοί πάροχοι που επιτρέπουν αυτό το είδος επαλήθευσης, με πρώτο και καλύτερο τον κολοσσό Google, ο οποίος απαιτεί αυτή τη διπλή επαλήθευση, ακόμη και για απλή πρόσβαση σε έναν λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Και όχι μόνο αυτό: ακόμη και διαδικτυακές πύλες παιχνιδιών καθιστούν πλέον διαθέσιμη αυτή την υπηρεσία για αγορές εντός εφαρμογής, αυξάνοντας έτσι το επίπεδο ασφάλειας για τους παίκτες.

Ειδικά σε παιχνίδια τύπου metaverse, όπως το εμβληματικό Fortnite, ένα επιτυχημένο παράδειγμα, είναι δυνατή η ενεργοποίηση αυτού του τύπου ελέγχου ταυτότητας, καθώς οι αγορές εντός εφαρμογών είναι μια ευρέως διαδεδομένη πρακτική ακριβώς για λόγους παιχνιδιού.

Και πάλι, στις διαδικτυακές πύλες παιχνιδιών είναι καλό να προσέχετε την κλοπή εικονικών νομισμάτων: τα εικονικά νομίσματα που χρησιμοποιούνται στα παιχνίδια μπορεί να αποτελέσουν στόχο για εγκληματίες του κυβερνοχώρου, οι οποίοι προσπαθούν να τα κλέψουν για μεταπώληση.

Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση, καλό είναι να ενεργοποιείτε τις απαραίτητες προστασίες με ισχυρό έλεγχο ταυτότητας και να αποφεύγετε να αφήνετε το ψηφιακό σας πορτοφόλι “πολύ γεμάτο”. Θα μπορούσε να γίνει στόχος άγρυπνων ματιών.

Απόρρητο και προστασία των δεδομένων των παικτών

Μια άλλη πτυχή που αφορά την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο είναι αυτή της ιδιωτικής ζωής. Η προστασία της ταυτότητάς σας στο διαδίκτυο είναι ζωτικής σημασίας για να αποφύγετε απάτες κάθε είδους, ορισμένες από τις οποίες μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο ακόμη και τους τραπεζικούς σας λογαριασμούς.

Και όχι μόνο αυτό: οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου ιδιοποιούνται τις ταυτότητες ανυποψίαστων χρηστών για ψευδείς αξιώσεις ή όρους συμβάσεων. Τα καλύτερα μέρη για την κλοπή πληροφοριών είναι οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης και οι διαδικτυακές πύλες τυχερών παιχνιδιών.

Ορισμένα βασικά μέτρα για την προστασία του λογαριασμού μας περιλαμβάνουν τη διατήρηση χαμηλού προφίλ, με λίγες πληροφορίες, ειδικά στις διαδικτυακές πύλες παιχνιδιών όπου δεν γνωρίζουμε ποιος είναι “μπροστά μας”, και την αποφυγή της αποκάλυψης των ευαίσθητων δεδομένων μας σε δωμάτια συνομιλίας ή σε δημόσιες συζητήσεις σε εικονικές αγορές.

Επομένως, χρησιμοποιείτε πάντα ένα ασφαλές ψευδώνυμο και έναν ασφαλή κωδικό πρόσβασης και προσπαθήστε να μην συνδέετε τα κοινωνικά σας προφίλ με το προσωπικό σας προφίλ παιχνιδιού.