Τεχνολογία, Τάσεις στο διαδίκτυο, Παιχνίδια, Μεγάλα δεδομένα

Τα 8 καλύτερα soundbar για κινηματογραφική εμπειρία ήχου από την τηλεόρασή σας

By aurora

Ενώ η ποιότητα της εικόνας των τηλεοράσεών μας συνεχίζει να βελτιώνεται, ο ήχος συχνά υποφέρει. Τα λεπτά πλαίσια των σύγχρονων τηλεοράσεων αφήνουν ελάχιστο χώρο για ισχυρά ηχεία, με αποτέλεσμα οι διάλογοι να είναι μερικές φορές ασαφείς και να μην έχουν βάθος. Σε αυτό το σημείο έρχονται τα soundbars, ικανά να παρέχουν εκρηκτικό ήχο που ταιριάζει απόλυτα με τις εικόνες στην οθόνη.

Τα καλύτερα soundbar της αγοράς συνδυάζουν τεχνολογία αιχμής, όπως η υποστήριξη του Dolby Atmos, με κομψό, συμπαγή σχεδιασμό. Είτε διαθέτετε γενναιόδωρο είτε πιο περιορισμένο προϋπολογισμό, σε αυτό το άρθρο παρουσιάζουμε τα 8 μοντέλα soundbar που ανεβάζουν την ηχητική εμπειρία του σαλονιού σας σε νέα επίπεδα κινηματογραφικής συμμετοχής.

Το Sonos Arc: το ηχητικό μεγάφωνο για τις ταινίες σας

Το Sonos Arc είναι ένα πραγματικό θηρίο από άποψη μεγέθους και ηχητικής ισχύος. Με μήκος πάνω από ένα μέτρο, αυτή η κομψή κυλινδρική μπάρα ήχου είναι καταλληλότερη για μεγαλύτερα σαλόνια, αλλά ακόμη και σε μικρότερους χώρους θα προσφέρει μια θεαματική ηχητική εμπειρία. Εξοπλισμένο με 11 ψηφιακούς ενισχυτές, 8 ξεχωριστά γούφερ και 3 tweeters με μεταξωτό θόλο, το Arc προσφέρει περιβάλλων και καθηλωτικό ήχο χάρη στην ενσωμάτωση του Dolby Atmos.

Παρόλο που δεν συνοδεύεται από ασύρματο υπογούφερ, τα γούφερ του Arc καταφέρνουν να παράγουν ισχυρά μπάσα που μπορούν να σας κάνουν να νιώσετε την καρδιά σας να χτυπάει κατά τη διάρκεια σκηνών δράσης. Επιπλέον, η εφαρμογή Sonos σας επιτρέπει να ενεργοποιήσετε τη λειτουργία TruePlay, η οποία προσαρμόζει τον ήχο ανάλογα με το σχήμα του δωματίου. Η ενσωμάτωση της Alexa και του Google Assistant είναι επίσης μια ευπρόσδεκτη προσθήκη. Το μόνο μειονέκτημα; Η απουσία υποστήριξης HDMI ARC, η οποία σας εμποδίζει να απολαύσετε ήχο Atmos από κονσόλες όπως το Xbox ή το PS5.

Το Polk React: μια εξαιρετική ηχομπάρα εισαγωγικού επιπέδου

Αν νομίζατε ότι έπρεπε να ξοδέψετε μια περιουσία για μια αξιοπρεπή ηχομπάρα, το Polk React θα σας κάνει να το ξανασκεφτείτε. Αυτό το μοντέλο χαμηλού επιπέδου έχει εκπληκτικά κομψό σχεδιασμό, που καλύπτεται εξ ολοκλήρου από ύφασμα και διαθέτει ένα ηχείο Echo στη μέση. Εκτός από το να λειτουργεί ως έξυπνο ηχείο Alexa, το React ενσωματώνεται άψογα με άλλες συσκευές Echo για μια εμπειρία πολλαπλών χώρων.

Αν και δεν διαθέτει υποστήριξη Dolby Atmos, ο ήχος του React εξακολουθεί να προσφέρει αξιόλογη απόδοση για όσους θέλουν απλώς να βελτιώσουν τη ρύθμιση ήχου της τηλεόρασής τους. Χωρίς να ξεπερνά τα όρια του μικρού μεγέθους του, ο ήχος είναι καθαρός, ακριβής και ευκρινής, χωρίς παραμόρφωση ακόμη και στις πολύ χαμηλές ή υψηλές συχνότητες. Οι προεπιλογές ήχου στο τηλεχειριστήριο και η λειτουργία βελτίωσης διαλόγου μπορούν επίσης να φανούν χρήσιμες.

Η δεύτερη γενιά του Sonos Beam: συμπαγές μέγεθος και ποιότητα

Η δεύτερη γενιά του Sonos Beam μοιάζει πολύ με τον προκάτοχό του. Αυτή η ηχομπάρα μεσαίας κατηγορίας συνεχίζει να προσφέρει εξαιρετικό ήχο, αλλά τώρα διαθέτει πιο κομψό σχεδιασμό με πλαστική γρίλια που την φέρνει πιο κοντά στη ναυαρχίδα Sonos Arc, καθώς και ενσωμάτωση υποστήριξης για εικονικό Dolby Atmos και HDMI eARC.

Ηχητικά, το Beam είναι πάντα στο ύψος των περιστάσεων. Τα τέσσερα ελλειπτικά μεσαία γούφερ, το βελτιωμένο κεντρικό τουίτερ και οι τρεις παθητικοί ακτινοβολητές για τις χαμηλότερες συχνότητες, που υποστηρίζονται από πέντε ενισχυτές, παρέχουν ένα εντυπωσιακά ευρύ ηχητικό σκηνικό. Παρόλο που λείπουν τα ηχεία ανύψωσης για το εφέ Atmos, η εικονικοποίηση εξακολουθεί να προσθέτει μια απτή τρισδιάστατη διάσταση στις ταινίες και τη μουσική. Η δεύτερη γενιά του Beam προσφέρει επίσης μεγαλύτερο βάθος, πλησιάζοντας ακόμη περισσότερο την απόδοση του Arc. Λαμβάνοντας υπόψη τη συμβατότητα της Sonos με τις σημαντικότερες πλατφόρμες ροής μουσικής, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών υψηλής ανάλυσης, και την υποστήριξη της Alexa και του Google Assistant, δεν υπάρχει πραγματικά τίποτα για να παραπονεθείτε.

Το Sennheiser Ambeo: η απόλυτη ηχομπάρα

Πέντε χρόνια μετά το ντεμπούτο της, η ηχομπάρα Ambeo της Sennheiser εξακολουθεί να παραμένει ένα από τα πιο ισχυρά και με τον καλύτερο ήχο μοντέλα της αγοράς, καθώς και το πιο ακριβό από αυτά που δοκιμάστηκαν. Γνωστή για τα ακουστικά της, η Sennheiser έκανε αυτή τη μπάρα ήχου το μοναδικό της προϊόν ηχείων, και μάλιστα με στυλ.

Εντυπωσιακό σε μέγεθος, το Ambeo στεγάζει έξι γούφερ 10 cm, πέντε τουίτερ 25 mm και δύο οδηγούς πλήρους φάσματος 9 cm με κατεύθυνση προς τα πάνω. Χάρη σε αυτόν τον υψηλού επιπέδου τεχνικό εξοπλισμό, το Ambeo προσφέρει μια πραγματικά εξαιρετική ηχητική εμπειρία, με εύρος, βάθος και ύψος ήχου που καθιστούν την ακρόαση ταινιών Dolby Atmos μια πραγματική κινηματογραφική εμπειρία. Ο διάλογος είναι σαφής και απόλυτα συγκεντρωμένος, ενώ ηχητικά εφέ όπως κινούμενα αυτοκίνητα και ιπτάμενα ελικόπτερα φαίνεται να ρέουν ομαλά και φυσικά σε όλο το δωμάτιο.

Τα πάντα μπορούν να ελεγχθούν άνετα από το τηλεχειριστήριο, το οποίο παρέχει πρόσβαση σε πολυάριθμες πρόσθετες λειτουργίες, από προσαρμοσμένα προφίλ ήχου μέχρι υποστήριξη Chromecast. Το μόνο μειονέκτημα; Η σαφώς υψηλή τιμή. Αλλά αν έχετε τον απαραίτητο προϋπολογισμό, το Ambeo είναι αναμφίβολα η καλύτερη επιλογή.

Το Panasonic SoundSlayer: ισχύς ήχου surround για gaming

Αυτή η μικρή μπάρα ήχου από την Panasonic δεν μοιάζει με κάτι ιδιαίτερο, με το υφασμάτινο κάλυμμα και το συμπαγές μέγεθός της, ωστόσο αποδεικνύεται πραγματική δύναμη για ήχο surround κατά τη διάρκεια συνεδριών desktop gaming.

Στο εσωτερικό του υπάρχουν δύο οδηγοί πλήρους φάσματος και δύο τουίτερ. Πρόκειται για μια πρακτική μπάρα ήχου 2.1 που μπορεί εύκολα να γεμίσει ένα δωμάτιο κατά τη διάρκεια έντονων συνεδριών gaming, αποδίδοντας ορχηστρικά soundtracks και εκρήξεις σφαιρών με επικό και καθηλωτικό τρόπο.

Σχεδιασμένο σε συνεργασία με τους σχεδιαστές ήχου του Final Fantasy 14, το SoundSlayer προσφέρει τρία προφίλ ήχου αφιερωμένα σε διαφορετικά είδη παιχνιδιών – RPG, shooter και ενισχυμένους διαλόγους. Εκτός από τις προεπιλογές παιχνιδιών, είναι επίσης διαθέσιμες οι ρυθμίσεις κλασικού κινηματογράφου, μουσικής και οι τυπικές ρυθμίσεις για την ακρόαση περιεχομένου πολυμέσων. Παρά την έλλειψη ενσωμάτωσης Alexa ή Google Assistant, μπορείτε να συνδέσετε το smartphone σας μέσω Bluetooth για να αναπαράγετε τη μουσική σας.

Το Denon Home 550: συμπαγές αλλά ισχυρό

Αυτή η ηχομπάρα της Denon μπορεί να φαίνεται χαριτωμένη και μικρή, ωστόσο ο ήχος της είναι πραγματικά ισχυρός, ενισχυμένος από μια σειρά ενδιαφέρουσες λειτουργίες. Σε αυτά περιλαμβάνονται η ενσωμάτωση της Alexa για φωνητικό έλεγχο και η υποστήριξη του ιδιόκτητου συστήματος ροής μουσικής HEOS.

Αν είστε ήδη μέλος του οικοσυστήματος Denon HEOS και έχετε άλλα ηχεία της μάρκας διάσπαρτα στο σπίτι σας, μπορείτε να τα συνδέσετε όλα μαζί και να αναπαράγετε ήχο σε πολλά δωμάτια. Εκτός από το τηλεχειριστήριο υπερύθρων, το Home 550 διαθέτει επίσης ένα εύχρηστο πάνελ αφής στο σώμα της ηχομπάρας για άμεσο έλεγχο.

Στο εσωτερικό του υπάρχουν δύο τουίτερ, τέσσερα ηχεία πλήρους εμβέλειας και τρία παθητικά ακτινοβολητές. Παρόλο που δεν είναι η πιο ισχυρή soundbar, ο ήχος της είναι πλούσιος και καθαρός, χωρίς παραμόρφωση ή ασφυξία στις χαμηλές συχνότητες. Οι υψηλές και μεσαίες συχνότητες έχουν επίσης έναν γεμάτο ήχο, καθιστώντας την ιδανική για ταινίες και τηλεοπτικές σειρές υψηλού κύρους. Υπάρχουν διάφορες προεπιλογές ήχου, όπως ταινία, μουσική και καθαρός, με χειριστήρια για την προσαρμογή των μπάσων και των πρίμων.

Παρόλο που ο ήχος δεν φτάνει σε αβυσσαλέα βάθη, η ισορροπία και η ουδετερότητα εξακολουθούν να είναι αξιοσημείωτες. Εάν το επιθυμείτε, είναι δυνατό να συνδυάσετε το ασύρματο υπογούφερ Denon DSw1H (€599) για μεγαλύτερο αντίκτυπο κατά τη διάρκεια εκρήξεων.

Το Roku Streambar: ένα all-in-one για έξυπνες τηλεοράσεις

Αυτό το συμπαγές soundbar της Roku είναι στην πραγματικότητα περισσότερο ένα κυρτό “soundbrick”, δηλαδή ένα πραγματικό streaming stick που περιλαμβάνει επίσης ένα ηχοσύστημα για την ενίσχυση του ήχου της τηλεόρασής σας.

Το Streambar μετατρέπει έτσι την έξυπνη τηλεόρασή σας σε μια ακόμη πιο έξυπνη συσκευή, χάρη στο λειτουργικό σύστημα Roku OS που σας δίνει πρόσβαση σε χιλιάδες εφαρμογές, όπως το Netflix, το Prime Video, το Apple TV και το Spotify, καθώς και σε παιχνίδια και ειδήσεις. Όλα αυτά μπορείτε να τα διαχειρίζεστε άνετα με το φωνητικό τηλεχειριστήριο Roku.

Παρά τη λειτουργικότητα του κέντρου πολυμέσων, το Streambar προσφέρει επίσης καλό ήχο, λαμβάνοντας υπόψη τη χαμηλή τιμή του των 129,99 ευρώ. Οι δύο μπροστινοί οδηγοί 1,9 ιντσών και οι δύο πλευρικοί οδηγοί του ίδιου μεγέθους παράγουν έναν ευρύ και αρκετά ισχυρό ήχο, αν και η υποστήριξη Dolby Atmos λείπει. Οι διάλογοι είναι παρ’ όλα αυτά ευκρινείς και σαφείς, με μια αξιοσημείωτη υποψία μπάσων, παρά την απουσία ενσωματωμένου υπογούφερ.

Το Bang & Olufsen Beosound Stage: κομψότητα και ηχητική ισχύς

Αυτή η premium soundbar από την Bang & Olufsen είναι πραγματικά ένα θαύμα. Το Beosound Stage είναι ένα όμορφο κόσμημα από βουρτσισμένο αλουμίνιο που προσφέρει επίσης πραγματικά εξαιρετικό ήχο. Στο εσωτερικό του υπάρχουν 11 οδηγοί, ο καθένας με τον δικό του ενισχυτή, που λειτουργούν σε τέλεια αρμονία για να προσφέρουν ένα σύστημα ήχου τριών καναλιών του υψηλότερου επιπέδου.

Τα πάντα ελέγχονται μέσω της εφαρμογής Bang & Olufsen, η οποία επιτρέπει τη βελτιστοποίηση του ήχου ανάλογα με τη θέση της ηχομπάρας στο δωμάτιο, εξασφαλίζοντας την ίδια εμπειρία ακρόασης είτε η Beosound Stage είναι τοποθετημένη στον τοίχο είτε τοποθετημένη σε έπιπλο. Η εφαρμογή περιλαμβάνει κλασικά προφίλ ήχου για ταινίες, μουσική, τηλεόραση και νυχτερινή ακρόαση, τα οποία μπορούν να προσαρμοστούν ανάλογα με τις προτιμήσεις του καθενός. Υπάρχουν επίσης χειριστήρια για την εικονική ρύθμιση του ύψους, την ενεργοποίηση/απενεργοποίηση του καναλιού μπάσων και πολλά άλλα.

Ο ήχος είναι πραγματικά άψογος, με καθαρούς και δυνατούς διαλόγους και μουσική. Μπορείτε να ακούσετε καθαρά τις καταδιώξεις αυτοκινήτων σε όλο το δωμάτιο. Παρά την έλλειψη ειδικού υπογούφερ, το Beosound Stage εξακολουθεί να καταφέρνει να παράγει γεμάτα μπάσα, χάρη στην υπόσχεση της B&O ότι δεν χρειάζεται ένα τέτοιο για να προσφέρει μια καθηλωτική εμπειρία ακρόασης. Αν και πρόκειται για μια αρκετά ακριβή μπάρα ήχου, είναι αναμφίβολα μία από τις καλύτερες που δοκιμάσαμε.

Πηγή του άρθρου εδώ.