Τεχνολογία, Τάσεις στο διαδίκτυο, Παιχνίδια, Μεγάλα δεδομένα

Η Mozilla ανακαινίζεται: εστίαση στον Firefox και την AI μετά την τελευταία μείωση προσωπικού

Η Mozilla ανακαινίζεται: εστίαση στον Firefox και την AI μετά την τελευταία μείωση προσωπικού

By aurora

ΗMozilla, ο οργανισμός που βρίσκεται πίσω από το πρόγραμμα περιήγησης Firefox, προχώρησε πρόσφατα σε σημαντικές αλλαγές στη στρατηγική των προϊόντων της. Αφού εγκατέστησε έναν νέο προσωρινό διευθύνοντα σύμβουλο νωρίτερα αυτό το μήνα, η Mozilla αποφάσισε να μειώσει τις επενδύσεις σε ορισμένα προϊόντα και να επικεντρωθεί αντ’ αυτού στον Firefox και τηντεχνητή νοημοσύνη. Αυτή η στρατηγική κίνηση ανακοινώθηκε μέσω ενός εσωτερικού σημειώματος που κυκλοφόρησε εντός του οργανισμού. Σε αυτό το άρθρο, διερευνούμε τις κύριες ειδήσεις και τους λόγους πίσω από αυτή την απόφαση της Mozilla.

Μείωση των επενδύσεων

ΗMozilla αποφάσισε να μειώσει τις επενδύσεις σε διάφορα προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των VPN, Relay και του Online Footprint Scrubber. Θα κλείσει επίσης το Hubs, τον τρισδιάστατο εικονικό κόσμο που ξεκίνησε το 2018, και θα μειώσει τις επενδύσεις στην mozilla.social περίπτωση του Mastodon. Οι αλλαγές αυτές θα έχουν ως αποτέλεσμα την απόλυση περίπου 60 εργαζομένων. Σύμφωνα με το Bloomberg, η απόφαση αυτή ήταν αναμενόμενη.

Εστίαση στην ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης στον Firefox

Από εδώ και στο εξής, η Mozilla θα εστιάσει τις προσπάθειές της στην ενσωμάτωση τηςτεχνητής νοημοσύνης στον Firefox. Για να το πετύχει αυτό, θα ενώσει τις ομάδες που εργάζονται για το Pocket, το Content και το AI/ML. Η απόφαση αυτή αντανακλά την αναγνώριση από τη Mozilla της σημασίας της τεχνητής νοημοσύνης για την παροχή στους χρήστες της καλύτερης και πιο εξατομικευμένης εμπειρίας περιήγησης.

Διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου προϊόντων

Τα τελευταία χρόνια, η Mozilla έχει επεκτείνει το χαρτοφυλάκιο των προϊόντων της, παρά τη μείωση του μεριδίου αγοράς του κύριου προϊόντος της, του Firefox. Παρά τις επικρίσεις που δέχτηκε για τη στρατηγική αυτή, η ηγεσία της Mozilla υποστήριζε πάντα ότι η διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου προϊόντων ήταν απαραίτητη για τη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης επιβίωσης του οργανισμού. Ωστόσο, με αυτές τις πρόσφατες αλλαγές, φαίνεται ότι η Mozilla εστιάζει και πάλι την προσοχή της στον Firefox, μια απόφαση που σίγουρα θα κάνει πολλούς οπαδούς του προγράμματος περιήγησης ευτυχισμένους.

Εσωτερικό υπόμνημα της Mozilla

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο του εσωτερικού υπομνήματος που δημοσίευσε η Mozilla:

Κλιμάκωση της επένδυσης στο mozilla.social: Με το mozilla.social, βάλαμε ένα μεγάλο στοίχημα το 2023 για να δημιουργήσουμε μια ασφαλέστερη και καλύτερη εμπειρία κοινωνικής δικτύωσης με βάση το Mastodon και το Fediverse. Η αρχική μας προσέγγιση βασίστηκε στην πεποίθηση ότι η Mozilla έπρεπε να κλιμακωθεί γρήγορα για να διαμορφώσει αποτελεσματικά το μέλλον των κοινωνικών μέσων. Ήταν μια ευγενής ιδέα, αλλά δυσκολευτήκαμε να την υλοποιήσουμε. Παρά τη σημαντική επένδυση για την υλοποίηση αυτής της φιλόδοξης ιδέας, εκ των υστέρων, μια πιο μετριοπαθής προσέγγιση θα μας επέτρεπε να συμμετέχουμε στο χώρο με μεγαλύτερη ευελιξία. Οι ενέργειες που αναλαμβάνουμε σήμερα θα μας επιτρέψουν να κάνουμε αυτή τη στρατηγική προσαρμογή, λειτουργώντας με μια πολύ μικρότερη ομάδα για να συμμετέχουμε στο οικοσύστημα Mastodon και να φέρνουμε μικρότερα πειράματα στους ανθρώπους που επιλέγουν να χρησιμοποιήσουν την περίπτωση mozilla.social πιο γρήγορα.

Πειράματα προστασίας και ταυτότητας (PXI): Θα μειώσουμε τις επενδύσεις σε ορισμένα από τα αυτόνομα προϊόντα μας στον τομέα της ασφάλειας και της ιδιωτικότητας. Θα μειώσουμε τις επενδύσεις σε τμήματα της αγοράς όπου ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος και όπου είναι δύσκολο να προσφέρουμε μια διαφοροποιημένη προσφορά. Συγκεκριμένα, σχεδιάζουμε να μειώσουμε τις επενδύσεις στα VPN, Relay και Online Footprint Scrubber. Θα διατηρήσουμε τις επενδύσεις σε προϊόντα που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των πελατών σε αναπτυσσόμενα τμήματα της αγοράς.

Hubs: Ξεκινώντας από το 2023, παρατηρούμε μια αλλαγή στην αγορά των τρισδιάστατων εικονικών κόσμων. Με εξαίρεση τα βιντεοπαιχνίδια, την εκπαίδευση και ορισμένες εξειδικευμένες περιπτώσεις χρήσης, η ζήτηση έχει μετατοπιστεί μακριά από τους τρισδιάστατους εικονικούς κόσμους. Αυτό επηρεάζει όλους τους παίκτες του κλάδου. Οι βάσεις χρηστών και πελατών των Hubs δεν είναι αρκετά ισχυρές για να δικαιολογήσουν τη συνεχή δέσμευση πόρων σε μια δυσμενή αγορά. Ως εκ τούτου, θα αναγκαστούμε να κλείσουμε την υπηρεσία και να κοινοποιήσουμε στους πελάτες ένα σχέδιο σταδιακής εξόδου.

Βελτιστοποίηση της ομάδας ανθρώπινου δυναμικού: Υπό το πρίσμα της μείωσης του προσωπικού και του μειωμένου προϋπολογισμού στο πλαίσιο της MozProd, ορισμένοι ρόλοι ενοποιήθηκαν στην ομάδα ανθρώπινου δυναμικού και στις υπηρεσίες υποστήριξης, προκειμένου να προσφέρουμε το σωστό επίπεδο υποστήριξης για το χαρτοφυλάκιο προϊόντων μας. Βελτιστοποιούμε την οργάνωσή μας για καλύτερη εστίαση.

Το 2023, η γενεσιουργός τεχνητή νοημοσύνη άρχισε να αλλάζει με ταχείς ρυθμούς το τοπίο της βιομηχανίας. Η Mozilla άδραξε την ευκαιρία να φέρει αξιόπιστη τεχνητή νοημοσύνη στον Firefox μέσω της εξαγοράς της Fakespot και των εργασιών ενσωμάτωσης προϊόντων που ακολούθησαν. Επιπλέον, η αναζήτηση ποιοτικού περιεχομένου παραμένει μια κρίσιμη περίπτωση χρήσης για το Διαδίκτυο. Ως εκ τούτου, στο πλαίσιο των σημερινών αλλαγών, θα συγκεντρώσουμε τις ομάδες Pocket, Content και τις ομάδες τεχνητής νοημοσύνης/μηχανικής μάθησης που υποστηρίζουν το περιεχόμενο εντός του οργανισμού του Firefox. Περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις συγκεκριμένες οργανωτικές αλλαγές θα δοθούν σύντομα. Δεν θα υπάρξουν αλλαγές στο MDN, στις διαφημίσεις ή στο Fakespot εντός του MozProd. Δεν θα υπάρξουν επίσης αλλαγές στα τμήματα Νομικό/Πολιτική, Οικονομικά & Επιχειρησιακές Λειτουργίες, Μάρκετινγκ ή Στρατηγική & Λειτουργίες.

Οι επόμενες κινήσεις της Mozilla

Με αυτή τη στρατηγική συρρίκνωση, η Mozilla ετοιμάζεται να επικεντρωθεί περισσότερο στον Firefox και στην ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης στο πρόγραμμα περιήγησης. Αυτό αντιπροσωπεύει μια επιστροφή στα βασικά για την εταιρεία, η οποία είχε δει τον Firefox ως την κύρια πηγή εσόδων της πριν διαφοροποιήσει το χαρτοφυλάκιο των προϊόντων της. Οι μακροχρόνιοι οπαδοί του Firefox θα εκτιμήσουν σίγουρα αυτή την απόφαση, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντική βελτίωση της λειτουργικότητας του προγράμματος περιήγησης και της συνολικής εμπειρίας περιήγησης.