Τεχνολογία, Τάσεις στο διαδίκτυο, Παιχνίδια, Μεγάλα δεδομένα

Ο ιδρυτής της Binance Changpeng Zhao καταδικάστηκε σε φυλάκιση τεσσάρων μηνών

Ο ιδρυτής της Binance Changpeng Zhao καταδικάστηκε σε ...

By aurora

Το δικαστήριο επέβαλε παραδειγματική ποινή στον Changpeng Zhao, τον μεγιστάνα των κρυπτονομισμάτων που ίδρυσε το γιγαντιαίο ανταλλακτήριο Binance. Ο Zhao καταδικάστηκε σε φυλάκιση τεσσάρων μηνών επειδή δεν εφάρμοσε επαρκή μέτρα κατά του ξεπλύματος χρήματος, παραβιάζοντας μαζικά τους νόμους των ΗΠΑ.

Μια αυτοκρατορία κρυπτογράφησης υπό δίωξη

Η Binance ιδρύθηκε το 2017 και έγινε γρήγορα η μεγαλύτερη πλατφόρμα συναλλαγών κρυπτονομισμάτων στον κόσμο, ξεπερνώντας ακόμη και βαριάς κατηγορίας αντιπάλους, όπως η Coinbase. Ωστόσο, η επιτυχία της Zhao έχει αμαυρωθεί από κατηγορίες ότι έδωσε προτεραιότητα στην ανάπτυξη και τα κέρδη έναντι της κανονιστικής συμμόρφωσης.

Ο δικαστής Richard Jones δεν μάσησε τα λόγια του, δηλώνοντας ότι η Binance“παραβίασε τη νομοθεσία των ΗΠΑ σε πρωτοφανή κλίμακα“. Παρόλο που ο Zhao συμφώνησε να πληρώσει πρόστιμο 50 εκατομμυρίων δολαρίων, ποσό ασήμαντο σε σύγκριση με τα εκτιμώμενα περιουσιακά του στοιχεία ύψους 33 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η συμπεριφορά του κρίθηκε απαράδεκτη.

Απεριόριστες παραβιάσεις

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η Binance επέτρεψε παράνομες συναλλαγές άνω των 898 εκατομμυρίων δολαρίων, επιτρέποντας σε Ιρανούς πελάτες να πραγματοποιούν συναλλαγές με Αμερικανούς χρήστες αξίας τουλάχιστον 1,1 εκατομμυρίου δολαρίων, κατά παράβαση των κυρώσεων. Άλλες χώρες στις οποίες επιβλήθηκαν κυρώσεις, όπως η Κούβα και η Συρία, μπορούσαν επίσης να λειτουργούν ανενόχλητες στην πλατφόρμα.

Οι εισαγγελείς ζήτησαν ποινή φυλάκισης τριών ετών, διπλάσια από τις κατευθυντήριες γραμμές, υποστηρίζοντας ότι η έκταση των παραβιάσεων του Ζάο προκάλεσε“σημαντική ζημία στην εθνική ασφάλεια των ΗνωμένωνΠολιτειών”.

Παραδειγματική ποινή

Παρά τα αιτήματα της εισαγγελίας, ο δικαστής επέλεξε μια ηπιότερη ποινή φυλάκισης τεσσάρων μηνών. Ο Zhao, ο οποίος παραδέχθηκε την ενοχή του, πέρασε πεντέμισι μήνες μακριά από το σπίτι του στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, χωρισμένος από τη σύντροφό του και τα μικρά παιδιά του.

Αν και οι δικηγόροι του υποστήριξαν ότι κανένας άλλος κατηγορούμενος σε παρόμοια υπόθεση δεν είχε ποτέ φυλακιστεί, ο δικαστής έκρινε ότι η έκταση των παραβιάσεων του Zhao απαιτούσε παραδειγματική τιμωρία.

Βασικός ρόλος στην κατάρρευση της FTX

Κατά ειρωνικό τρόπο, ο Zhao ήταν αυτός που ξεκίνησε το σπιράλ που οδήγησε στην κατάρρευση του ανταγωνιστικού χρηματιστηρίου FTX και στη σύλληψη του ιδρυτή του, Sam Bankman-Fried. Τον Νοέμβριο του 2022, ο Zhao ανακοίνωσε δημοσίως την πρόθεσή του να πουλήσει τα μερίδιά του στο FTX, προκαλώντας εκροή κεφαλαίων που έφερε στο φως την απάτη που διέπραξε ο Bankman-Fried.

Ο τελευταίος καταδικάστηκε σε 25 χρόνια φυλάκισης τον Μάρτιο του 2024, αφού κρίθηκε ένοχος για επτά κατηγορίες συνωμοσίας και απάτης.

Πηγή του άρθρου εδώ.