Τεχνολογία, Τάσεις στο διαδίκτυο, Παιχνίδια, Μεγάλα δεδομένα

Οι παγκόσμιοι ηγέτες πρέπει να “λάβουν σοβαρά υπόψη την Τεχνητή Νοημοσύνη” προειδοποιούν οι εμπειρογνώμονες κατά την έναρξη της συνόδου κορυφής

By aurora

Οι παγκόσμιοι ηγέτες καλούνται να αντιμετωπίσουν δυναμικά τις προκλήσεις που θέτει η τεχνητή νοημοσύνη (AI), σύμφωνα με ορισμένους από τους πιο εξέχοντες επιστήμονες στον τομέα αυτό. Καθώς η σύνοδος κορυφής για την τεχνητή νοημοσύνη στη Σεούλ ανοίγει την ερχόμενη Τρίτη, 25 κορυφαίοι εμπειρογνώμονες στον τομέα της τεχνολογίας δημοσίευσαν ένα έγγραφο συναίνεσης στο περιοδικό Science, στο οποίο επισημαίνουν ότι οι κυβερνήσεις κινούνται πολύ αργά στη ρύθμιση αυτού του ταχέως εξελισσόμενου τομέα και ότι δεν έχει σημειωθεί αρκετή πρόοδος από την προηγούμενη σύνοδο κορυφής που πραγματοποιήθηκε πριν από έξι μήνες.

Οι εμπειρογνώμονες προειδοποιούν ότι οι παγκόσμιοι ηγέτες πρέπει να εξετάσουν σοβαρά το ενδεχόμενο να αναπτυχθούν πιο ισχυρά, γενικής χρήσης συστήματα τεχνητής νοημοσύνης – ικανά να ξεπερνούν τακτικά τους ανθρώπους – κατά τη διάρκεια της τρέχουσας ή της επόμενης δεκαετίας. Κατά συνέπεια, λένε ότι απαιτείται αποφασιστική και έγκαιρη δράση για την αντιμετώπιση των πιθανών κινδύνων.

Ο κόσμος συμφώνησε στην τελευταία σύνοδο κορυφής για την τεχνητή νοημοσύνη ότι απαιτείται συγκεκριμένη δράση, αλλά τώρα είναι η ώρα να περάσουμε από τις αόριστες προτάσεις σε απτές δεσμεύσεις“, δήλωσε ο καθηγητής Philip Torr, από το Τμήμα Μηχανικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και συν-συγγραφέας του εγγράφου. “Το παρόν έγγραφο παρέχει πολλές σημαντικές συστάσεις σχετικά με το τι πρέπει να δεσμευτούν οι εταιρείες και οι κυβερνήσεις“.

Ισχυρότερη ρύθμιση και θεσμοί εποπτείας της τεχνητής νοημοσύνης

Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, τα όργανα εποπτείας της ΤΝ πρέπει να δημιουργηθούν γρήγορα, με πολύ μεγαλύτερη χρηματοδότηση από αυτή που παρέχουν σήμερα οι περισσότερες κυβερνήσεις. Επιπλέον, πιστεύουν ότι οι αυστηρότερες αξιολογήσεις κινδύνου με εκτελεστές συνέπειες θα πρέπει να είναι υποχρεωτικές, αντί του σημερινού μοντέλου των εθελοντικών, απροσδιόριστων αξιολογήσεων.

Πρόκειται για μια έκθεση συναίνεσης από κορυφαίους εμπειρογνώμονες και ζητεί αυστηρή ρύθμιση από τις κυβερνήσεις και όχι εθελοντικούς κώδικες συμπεριφοράς που συντάσσονται από τη βιομηχανία“, δήλωσε ο καθηγητής Στιούαρτ Ράσελ, του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ και συγγραφέας ενός εγχειριδίου για την τεχνητή νοημοσύνη.‘Ήρθε η ώρα να πάρουμε στα σοβαρά τα προηγμένα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης. Δεν πρόκειται για παιχνίδια. Ηαύξηση των δυνατοτήτων τους προτού κατανοήσουμε πώς να τα κάνουμε ασφαλή είναι εντελώς παράτολμη“.

Η σημασία της κατανόησης των κινδύνων και των οφελών της ΤΝ

Εκτός από την έμφαση στα πιθανά οφέλη και τους κινδύνους της ΤΝ, η ενδιάμεση έκθεση που ανατέθηκε κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής για την ΤΝ του Νοεμβρίου προειδοποιεί ότι δεν υπάρχει καθολική συναίνεση μεταξύ των εμπειρογνωμόνων για μια σειρά θεμάτων που σχετίζονται με την ΤΝ, συμπεριλαμβανομένης της τρέχουσας κατάστασης των δυνατοτήτων της ΤΝ και του τρόπου με τον οποίο θα μπορούσαν να εξελιχθούν με την πάροδο του χρόνου, καθώς και της πιθανότητας εμφάνισης ακραίων κινδύνων -όπως η απώλεια του ελέγχου της τεχνολογίας-.

Αυτή η ενδιάμεση έκθεση θα χρησιμεύσει ως αφετηρία για συζητήσεις μεταξύ παγκόσμιων ηγετών, εμπειρογνωμόνων του κλάδου, ερευνητών και τεχνολογικών κολοσσών κατά τη διάρκεια της διήμερης συνόδου κορυφής στη Σεούλ.

Επιτάχυνση της καινοτομίας στην τεχνητή νοημοσύνη

Καθώς ανοίγει η σύνοδος κορυφής, ο ρυθμός της καινοτομίας στον τομέα δεν δείχνει σημάδια επιβράδυνσης. Τις ημέρες που προηγήθηκαν της συνόδου κορυφής, η OpenAI (η εταιρεία που βρίσκεται πίσω από το ChatGPT), η Google και η Microsoft ανακοίνωσαν μια σειρά από νέα εργαλεία και προϊόντα που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη. Επιπλέον, η Apple αναμένεται επίσης να προβεί στις αρχές Ιουνίου στις δικές της ανακοινώσεις για την τεχνητή νοημοσύνη.

Αυτή η ραγδαία τεχνολογική ανάπτυξη καθιστά ακόμη πιο επείγουσα τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για την αντιμετώπιση των πιθανών κινδύνων της τεχνητής νοημοσύνης, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ, ο οποίος θα συνδιοργανώσει την εικονική συνάντηση με τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ Γιολ, θα αναγνωρίσει ότι η διαχείριση των κινδύνων που ενέχει η τεχνητή νοημοσύνη είναι “μία από τις πιο βαθιές ευθύνες” που αντιμετωπίζουν οι κυβερνήσεις.

Η ανάγκη για μια ολοκληρωμένη και συντονισμένη προσέγγιση

Οι εμπειρογνώμονες που συνέβαλαν στο έγγραφο συναίνεσης προέρχονται από σημαντικές δυνάμεις της τεχνητής νοημοσύνης, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ, η Κίνα και η ΕΕ. Αυτό υπογραμμίζει την ανάγκη για μια συνολική και συντονισμένη προσέγγιση για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που θέτει η τεχνητή νοημοσύνη.

Οι παγκόσμιοι ηγέτες που θα συγκεντρωθούν στη σύνοδο κορυφής της Σεούλ θα πρέπει επομένως να συνεργαστούν για να αναπτύξουν μια συνεκτική και αιχμηρή στρατηγική που θα υπερβαίνει τις απλές δηλώσεις προθέσεων και θα μεταφράζεται σε συγκεκριμένες και δεσμευτικές δράσεις. Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα είναι δυνατόν να διασφαλιστεί ότι η ΤΝ αναπτύσσεται και χρησιμοποιείται με υπευθυνότητα, μεγιστοποιώντας τα οφέλη και ελαχιστοποιώντας τους κινδύνους για την ανθρωπότητα.

Πηγή του άρθρου εδώ.