Τεχνολογία, Τάσεις στο διαδίκτυο, Παιχνίδια, Μεγάλα δεδομένα

Τα Windows 11 αποχαιρετούν την αναγνώριση ομιλίας: δείτε τι πρέπει να γνωρίζετε

By aurora

ΤαWindows 11 είναι η νεότερη έκδοση του λειτουργικού συστήματος της Microsoft, αλλά ορισμένα από τα χαρακτηριστικά τους πρόκειται να καταργηθούν. Ένα από τα κυριότερα νέα χαρακτηριστικά αφορά την αναγνώριση φωνής, η οποία θα αφαιρεθεί από τα Windows 11 από τον Σεπτέμβριο του 2024. Ωστόσο, η λειτουργία αυτή θα παραμείνει διαθέσιμη στα Windows 10.

Αποχαιρετισμός στην αναγνώριση φωνής στα Windows 11

Η Microsoft ανακοίνωσε επίσημα ότι η αναγνώριση ομιλίας (WSR) και άλλες σχετικές εφαρμογές θα καταργηθούν στα Windows 11. Από τον Σεπτέμβριο του 2024, η αναγνώριση ομιλίας θα αντικατασταθεί από την εφαρμογή Voice Access στα Windows 11 22H2 και μεταγενέστερες εκδόσεις. Ωστόσο, οι χρήστες που εξακολουθούν να χρησιμοποιούν προηγούμενες εκδόσεις, όπως τα Windows 11 21H2 και τα Windows 10, θα μπορούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τη φωνητική αναγνώριση χωρίς προβλήματα.

Σύμφωνα με το ενημερωμένο έγγραφο υποστήριξης,“τα Windows 11 22H2 και μεταγενέστερα, η αναγνώριση ομιλίας των Windows (WSR) θα αντικατασταθεί από την εφαρμογή Voice Access από τον Σεπτέμβριο του 2024“. Αυτό σημαίνει ότι η αναγνώριση ομιλίας θα συνεχίσει να λειτουργεί στα Windows 11 21H2, αλλά δεν θα είναι πλέον διαθέσιμη στις νεότερες εκδόσεις. Οι χρήστες που εξακολουθούν να χρησιμοποιούν την έκδοση 21H2 θα αναγκαστούν να αναβαθμίσουν στην έκδοση 22H2 ή 23H2 τις επόμενες εβδομάδες και θα πρέπει να χρησιμοποιούν τη φωνητική πρόσβαση αντί της αναγνώρισης ομιλίας.

Φωνητική πρόσβαση: μια βιώσιμη εναλλακτική λύση

Αν και η κατάργηση της αναγνώρισης φωνής μπορεί να απογοητεύσει ορισμένους χρήστες, η Φωνητική πρόσβαση προσφέρει μια βιώσιμη εναλλακτική λύση. Όταν ξεκίνησε η εφαρμογή Voice Access, υποστήριζε μόνο μερικές γλώσσες αντί της αναγνώρισης ομιλίας, αλλά τώρα υποστηρίζει πολλές περισσότερες γλώσσες με τα Windows 11 Moment 5. Γλώσσες όπως γαλλικά (Γαλλία), γαλλικά (Καναδάς), γερμανικά, ισπανικά (Ισπανία) και ισπανικά (Μεξικό) έχουν προστεθεί στην εφαρμογή.

Ηφωνητική πρόσβαση απαιτεί σύνδεση στο διαδίκτυο για να διαμορφωθεί και να κατεβάσει το κατάλληλο γλωσσικό πρότυπο. Μόλις ολοκληρωθεί η διαμόρφωση, μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε για να ελέγχετε στοιχεία της οθόνης με τη φωνή σας. Η εφαρμογή σάς επιτρέπει να ανοίγετε εφαρμογές, να αλληλεπιδράτε με κουμπιά και να πληκτρολογείτε χωρίς να χρειάζεται να κουνήσετε το δάχτυλό σας.

Ένα άλλο ενδιαφέρον χαρακτηριστικό είναι η υποστήριξη πολλαπλών οθονών, που σας επιτρέπει την εναλλαγή μεταξύ των οθονών. Μπορούν να διαμορφωθούν προσαρμοσμένες εντολές για το άνοιγμα εφαρμογών, συνδέσμων και την εκτέλεση άλλων βασικών λειτουργιών. Η διεπαφή χρήστη Voice Access είναι διαισθητική και εύχρηστη, καθιστώντας τη συνολική εμπειρία πολύ ευχάριστη για τους χρήστες.

Συνέχιση της χρήσης της αναγνώρισης ομιλίας στα Windows 10

Οι χρήστες που προτιμούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν την αναγνώριση ομιλίας αντί να μεταβούν σε Voice Access μπορούν να το κάνουν στα Windows 10. Παρόλο που η Microsoft έχει ανακοινώσει την κατάργηση της αναγνώρισης ομιλίας στα Windows 10, η λειτουργία αυτή θα παραμείνει ενεργή μέχρι το τέλος της υποστήριξης του λειτουργικού συστήματος, που έχει προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο του 2025. Ωστόσο, δεν θα είναι διαθέσιμες νέες λειτουργίες ή ενημερώσεις για την αναγνώριση ομιλίας στα Windows 10.

Αν και η κατάργηση της αναγνώρισης ομιλίας είναι μια κατανοητή επιλογή από την πλευρά της Microsoft, ορισμένοι χρήστες ενδέχεται να προτιμούν την παλαιότερη έκδοση. Αυτό μπορεί να οφείλεται στην έλλειψη συνεχούς σύνδεσης στο διαδίκτυο ή στην προσωπική προτίμηση. Ωστόσο, είναι σημαντικό να ληφθεί υπόψη ότι η Voice Access προσφέρει μια πιο σύγχρονη και βελτιωμένη εμπειρία από την αναγνώριση ομιλίας, με αυξημένη υποστήριξη γλωσσών και πρόσθετα χαρακτηριστικά, όπως η υποστήριξη πολλαπλών οθονών.