Τεχνολογία, Τάσεις στο διαδίκτυο, Παιχνίδια, Μεγάλα δεδομένα

Προς την εβδομάδα εργασίας των 32 ωρών: το επίτευγμα των Δημοκρατικών με την ΙΑ

By aurora

Οι Δημοκρατικοί της Γερουσίας, με επικεφαλής τον γερουσιαστή Μπέρνι Σάντερς, παρουσίασαν νομοσχέδιο που προβλέπει εβδομαδιαία εργασία 32 ωρών. Η πρόταση βασίζεται στην πρόοδο τηςτεχνητής νοημοσύνης και τηςαυτοματοποίησης, υποστηρίζοντας ότι οι εξελίξεις αυτές δικαιολογούν τη μείωση των ωρών εργασίας. Ωστόσο, οι εμπειρογνώμονες διχάζονται σχετικά με τον αντίκτυπο μιας μικρότερης εβδομάδας εργασίας στη συνολική παραγωγικότητα.

Οι δημοκράτες ζητούν μικρότερη εβδομάδα εργασίας

Κατά τη διάρκεια ακρόασης της Επιτροπής Υγείας, Παιδείας, Εργασίας και Συντάξεων της Γερουσίας, ο γερουσιαστής Σάντερς επεσήμανε ότι, παρά την αύξηση της τεχνολογίας και της παραγωγικότητας των εργαζομένων, εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ εργάζονται πολλές ώρες για χαμηλούς μισθούς. Επεσήμανε ότι οι Αμερικανοί εργάζονται περισσότερες ώρες από ό,τι άλλα ανεπτυγμένα έθνη και τάχθηκε υπέρ μιας μικρότερης εργάσιμης εβδομάδας.

Το νομοσχέδιο που παρουσίασαν ο Σάντερς και η γερουσιαστής Λαφόνζα Μπάτλερ προβλέπει τη σταδιακή μείωση της εργάσιμης εβδομάδας από 40 σε 32 ώρες σε βάθος τετραετίας. Προβλέπει επίσης ότι οι μη απαλλασσόμενοι εργαζόμενοι θα πρέπει να λαμβάνουν αποζημίωση για ώρες εργασίας άνω των οκτώ ωρών ημερησίως, η οποία υπολογίζεται ως 1,5 φορά το ωρομίσθιο, και το διπλάσιο του ωρομισθίου για ώρες εργασίας άνω των 12 ωρών. Η πρόταση διασφαλίζει επίσης ότι το συνολικό εβδομαδιαίο ημερομίσθιο δεν μειώνεται λόγω της μείωσης των ωρών εργασίας.

Μικτές απόψεις σχετικά με τον αντίκτυπο της μικρότερης εβδομάδας εργασίας

Οι εμπειρογνώμονες έχουν διαφορετικές απόψεις σχετικά με την επίδραση της μικρότερης εβδομάδας εργασίας στη συνολική παραγωγικότητα. Η καθηγήτρια κοινωνιολογίας του Boston College Juliet Schor υποστήριξε ότι η ωριαία παραγωγικότητα τόσο των εργαζομένων όσο και των διευθυντών θα αυξηθεί με μια εβδομάδα εργασίας 32 ωρών. Η έρευνά της έδειξε επίσης ότι οι εργαζόμενοι βιώνουν αύξηση της ευημερίας τους εκτός γραφείου.

Ο Jon Leland, διευθυντής στρατηγικής της πλατφόρμας crowdfunding Kickstarter, κατέθεσε ότι η εταιρεία παρουσίασε αύξηση στην επίτευξη στόχων και στα ποσοστά διατήρησης των εργαζομένων μετά την υιοθέτηση της τετραήμερης εβδομάδας εργασίας.

Ωστόσο, ένας άλλος μάρτυρας, η Liberty Vittert, αμφισβήτησε τις μελέτες που έδειξαν αύξηση της παραγωγικότητας με τη μικρότερη εργάσιμη εβδομάδα. Σύμφωνα με τη Vittert, αυτές οι βελτιώσεις της παραγωγικότητας εξαφανίζονται με την πάροδο του χρόνου. Πρότεινε επίσης τη διεξαγωγή ακρόασης σχετικά με τον αντίκτυπο της τεχνητής νοημοσύνης στην οικονομία.

Πολιτικές αντιδράσεις για το νομοσχέδιο

Οι Ρεπουμπλικάνοι επέκριναν το νομοσχέδιο, υποστηρίζοντας ότι θα πλήξει τις μικρές επιχειρήσεις και τομείς όπως τα καταστήματα λιανικής πώλησης, τα οποία πρέπει να παραμένουν ανοιχτά έξι ή περισσότερες ημέρες την εβδομάδα. Ο γερουσιαστής Bill Cassidy δήλωσε ότι η πρόταση θα ήταν “ναπάλμ στη φωτιά του πληθωρισμού”. Ο γερουσιαστής Μάικ Μπράουν δήλωσε ότι η πρόταση θα έθετε σε κίνδυνο εκατοντάδες επιχειρήσεις που δεν θα μπορούσαν να επιβιώσουν.