Τεχνολογία, Τάσεις στο διαδίκτυο, Παιχνίδια, Μεγάλα δεδομένα

Η Microsoft φοβάται ότι βρίσκεται έτη φωτός πίσω από τη Google στην τεχνητή νοημοσύνη

Η Microsoft φοβάται ότι βρίσκεται έτη φωτός πίσω...

By aurora

Σύμφωνα με ένα εσωτερικό μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που διέρρευσε, η Microsoft επένδυσε 1 δισεκατομμύριο δολάρια στην OpenAI το 2019 λόγω σοβαρών ανησυχιών ότι υπολείπεται της Google στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης (AI). Το email, με τίτλο “Σκέψεις για το OpenAI”, αποκαλύπτει συζητήσεις υψηλού επιπέδου μεταξύ του Kevin Scott, Chief Technology Officer της Microsoft, του Satya Nadella, CEO, και του Bill Gates, συνιδρυτή, κατά τους μήνες που προηγήθηκαν της ανακοίνωσης της συνεργασίας.

Η ανησυχία της Microsoft για το πλεονέκτημα της Google

Στο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της 12ης Ιουνίου 2019, ο Scott παραδέχεται με ειλικρίνεια: “Είμαστε έτη φωτός πίσω από τον ανταγωνισμό όσον αφορά την κλίμακα της μηχανικής μάθησης. Εξηγεί ότι οι μηχανικοί της Microsoft χρειάστηκαν έξι μήνες για να αντιγράψουν το γλωσσικό μοντέλο BERT της Google, καθώς η υποδομή τους δεν ήταν κατάλληλη για το έργο.

Αρχικά επιφυλακτικός για τις προσπάθειες τεχνητής νοημοσύνης του OpenAI και του Google DeepMind, ο Scott εντυπωσιάστηκε γρήγορα όταν τα πράγματα μετατοπίστηκαν στα μοντέλα επεξεργασίας φυσικής γλώσσας. Εξαίροντας τις δυνατότητες αυτόματης συμπλήρωσης του Gmail της Google ως “τρομακτικά καλές” το 2019, ο Scott ανησυχούσε ότι ορισμένα από τα πρώιμα μοντέλα AI της Google έδιναν στο Bing ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

“Όσο περισσότερο ερευνούσα πού υπήρχαν τα κενά δυνατοτήτων μεταξύ της Google και εμάς στην εκπαίδευση μοντέλων, τόσο περισσότερο ανησυχούσα”, έγραψε ο Scott.

Η απάντηση του Nadella και ο ρόλος του Gates

Ο Nadella προώθησε αμέσως τις σκέψεις του Scott σχετικά με την επένδυση στο OpenAI στην Amy Hood, την οικονομική διευθύντρια της Microsoft, σημειώνοντας: “Αυτός είναι ο λόγος που θέλω να το κάνω. Η Hood είναι βασικό μέλος της ανώτερης ηγετικής ομάδας της Microsoft και επιβλέπει τακτικά τους οικονομικούς στόχους και τις δαπάνες της εταιρείας.

Παρόλο που ο Gates παραιτήθηκε από το διοικητικό συμβούλιο της Microsoft το 2020 μετά από έρευνα για μια σχέση με μια υπάλληλο, φαίνεται ότι εξακολουθεί να εμπλέκεται σε μεγάλο βαθμό στη σχέση της Microsoft με την OpenAI. Σύμφωνα με το Business Insider, ο Gates συναντάται τακτικά με την OpenAI από το 2016 και βοήθησε στη διαπραγμάτευση της συμφωνίας.

Ο αντίκτυπος της επένδυσης της Microsoft στην OpenAI

Στα χρόνια που ακολούθησαν, η Microsoft έχει επενδύσει περισσότερα από 13 δισεκατομμύρια δολάρια στην OpenAI, ενσωματώνοντας τα μοντέλα της στις εφαρμογές του Office, στη μηχανή αναζήτησης Bing, στον Edge και ακόμη και στο λειτουργικό σύστημα των Windows. Αυτό επέτρεψε στη Microsoft να θεωρείται ηγέτης στην τεχνητή νοημοσύνη, αντί να μένει πίσω, όπως φοβόταν πριν από πέντε χρόνια.

Ο Nadella ονόμασε πρόσφατα την AI και την ασφάλεια ως τους δύο κύριους τομείς εστίασης για τη Microsoft το 2024 και μετά, σηματοδοτώντας ότι η ανάπτυξη των δυνατοτήτων AI στα προϊόντα της Microsoft δεν πρόκειται να επιβραδυνθεί.

Πρόσθετες ενότητες

Η άνοδος της τεχνητής νοημοσύνης

Τα τελευταία χρόνια, η τεχνητή νοημοσύνη έχει σημειώσει εξαιρετική πρόοδο, φέρνοντας επανάσταση σε τομείς όπως η αναγνώριση ομιλίας, η όραση υπολογιστών και η επεξεργασία φυσικής γλώσσας. Εταιρείες όπως η Google, η Microsoft και η OpenAI βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αυτής της επανάστασης, επενδύοντας σημαντικούς πόρους στην ανάπτυξη ολοένα και πιο εξελιγμένων μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης.

Η κούρσα για την τεχνητή νοημοσύνη

Ο ανταγωνισμός μεταξύ τεχνολογικών κολοσσών όπως η Google και η Microsoft για την κυριαρχία στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης υπήρξε έντονος. Και οι δύο εταιρείες έχουν συνειδητοποιήσει τις τεράστιες δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης να βελτιώσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους και να ανοίξουν νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες.

Ο ρόλος του OpenAI

Το OpenAI, ένας μη κερδοσκοπικός ερευνητικός οργανισμός τεχνητής νοημοσύνης, προσέλκυσε την προσοχή της Microsoft λόγω της προόδου του στην εκπαίδευση μεγάλων γλωσσικών μοντέλων. Η συνεργασία μεταξύ των δύο φορέων επέτρεψε στη Microsoft να επιταχύνει τις προσπάθειές της στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, ενσωματώνοντας τα μοντέλα του OpenAI σε πολλά από τα βασικά προϊόντα της.

Οι ηθικές επιπτώσεις της τεχνητής νοημοσύνης

Ενώ η τεχνητή νοημοσύνη προσφέρει τεράστιες ευκαιρίες, εγείρει επίσης σημαντικά ηθικά ζητήματα. Η διαφάνεια, η υπευθυνότητα και η δικαιοσύνη στη χρήση της ΤΝ έχουν γίνει κρίσιμες ανησυχίες για τις εταιρείες και τις κυβερνήσεις. Τόσο η Microsoft όσο και η OpenAI έχουν τονίσει τη σημασία της υπεύθυνης ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης.

Το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης

Με τις συνεχείς επενδύσεις και τις τεχνολογικές εξελίξεις, η τεχνητή νοημοσύνη πρόκειται να γίνει όλο και πιο παρούσα στην καθημερινή μας ζωή. Από τους εικονικούς βοηθούς έως τα συστήματα αυτόνομης οδήγησης, η τεχνητή νοημοσύνη υπόσχεται να φέρει επανάσταση σε πολυάριθμους τομείς. Ωστόσο, θα είναι ζωτικής σημασίας η αντιμετώπιση των ηθικών και κοινωνικών προκλήσεων που συνδέονται με αυτή την ισχυρή τεχνολογία.

Πηγή του άρθρου εδώ.