Τεχνολογία, Τάσεις στο διαδίκτυο, Παιχνίδια, Μεγάλα δεδομένα

Η Microsoft βελτιώνει την αναγνωσιμότητα του Chrome στα Windows

Η Microsoft βελτιώνει την αναγνωσιμότητα του Chrom...

By aurora

ΗMicrosoft υποστηρίζει από καιρό το λογισμικό ανοικτού κώδικα και συμβάλλει ενεργά στην ανάπτυξη του Chromium. Μετά τη βελτίωση της εμπειρίας του Chrome σε συσκευές αφής και την επιτάχυνση της κύλισης σελίδων, η εταιρεία επιδιώκει τώρα να βελτιώσει την απόδοση των γραμματοσειρών του προγράμματος περιήγησης της Google στα Windows, ώστε τα κείμενα να είναι εξίσου καθαρά και ευανάγνωστα όπως στις εγγενείς εφαρμογές.

Μια ενημέρωση για τη βελτίωση της απόδοσης χαρακτήρων στο Chrome

Το 2021, η Microsoft ενημέρωσε τον Edge για να βελτιώσει την απόδοση γραμματοσειρών και εισήγαγε το Windows ClearType Tuner. Αυτές οι αλλαγές επέτρεψαν στον Edge να προσφέρει μια εμπειρία προβολής κειμένου παρόμοια με εκείνη των εγγενών εφαρμογών των Windows. Τώρα, η Microsoft φέρνει αυτές τις βελτιώσεις και σε όλα τα προγράμματα περιήγησης που βασίζονται στο Chromium, συμπεριλαμβανομένου του Chrome.

Σύμφωνα με το Windows Latest, η Microsoft δημοσίευσε πρόσφατα ένα έγγραφο κατάστασης του Chrome που επιβεβαιώνει την ενσωμάτωση του Windows ClearType Text Tuner στο Chrome. Η λειτουργία, με τίτλο“Windows ClearType Text Tuner Integration“, έχει ως στόχο να διασφαλίσει ότι οι προτιμήσεις απόδοσης εγγενούς κειμένου των Windows γίνονται σεβαστές στις συσκευές Windows.

Βελτιώσεις στην απόδοση γραμματοσειρών του Chrome στην έκδοση 124 χάρη στη Microsoft

Εδώ και αρκετό καιρό, ορισμένοι άνθρωποι με συγκεκριμένες διαμορφώσεις οθόνης έχουν παρατηρήσει ότι οι γραμματοσειρές σε ιστότοπους εμφανίζονται θολές ή πολύ λεπτές όταν χρησιμοποιούν το Chrome, με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται στην ανάγνωση. Άλλα προγράμματα περιήγησης, όπως ο Firefox και ο Microsoft Edge, δεν έχουν αυτό το πρόβλημα και προσφέρουν καλύτερη απόδοση κειμένου.

Σε ένα παλιό νήμα του Chromium, ένας χρήστης ανέφερε ότι η θέαση θολών κειμένων για μεγάλο χρονικό διάστημα στο Google Chrome μπορεί να προκαλέσει ακόμη και πονοκεφάλους. Αυτό συμβαίνει επειδή το Chrome δεν σέβεται την απόδοση των εγγενών γραμματοσειρών των Windows. Από προεπιλογή, οι εγγενείς εφαρμογές των Windows χρησιμοποιούν διαφορετικές ρυθμίσεις αντίθεσης και γάμμα για την απόδοση κειμένου μέσω του DirectWrite, ενός εγγενούς API απόδοσης κειμένου. Το Chromium χρησιμοποιεί επίσης το DirectWrite, αλλά η υλοποίηση της Google περιορίζεται σε ορισμένες εργασίες, όπως η αναγνώριση γραμματοσειρών.

Η Google βασίζεται στη βιβλιοθήκη γραφικών Skia, η οποία είναι μια καλή επιλογή για την απόδοση γραμματοσειρών σε πολλαπλές πλατφόρμες και κάνει τη δουλειά της. Αυτό σημαίνει ότι η Google χειρίζεται τη δημιουργία και την απόδοση των κειμένων σε όλες τις πλατφόρμες. Ωστόσο, αυτή η προσέγγιση οδηγεί σε μια αξιοσημείωτη διαφορά στην απόδοση κειμένων στα Windows σε σύγκριση με άλλες εφαρμογές.

Η Microsoft προσπαθεί να αντιμετωπίσει αυτά τα ζητήματα εδώ και αρκετό καιρό. Το 2021, κυκλοφόρησε μια ενημερωμένη έκδοση για τον Edge που επέτρεψε στο πρόγραμμα περιήγησης να υποστηρίζει την απόδοση γραμματοσειρών ClearType Windows.

Η Microsoft φέρνει το ClearType στο Chrome παρά τους περιορισμούς της Skia

Παρόλο που η “πλήρης υποστήριξη” του ClearType δεν είναι δυνατή στο Chrome, επειδή χρησιμοποιεί το Skia για την απόδοση κειμένου, η Microsoft έκανε αρκετές αλλαγές για να εφαρμόσει τις τιμές του ClearType Tuner στην απόδοση κειμένου του Google Chrome. Αυτό φέρνει την απόδοση γραμματοσειρών του Chrome πιο κοντά σε αυτήν που προσφέρει το ClearType με το backend απόδοσης κειμένου της Skia.

“Δεν είναι δυνατόν να παρέχουμε πλήρη υποστήριξη για το ClearType στο Chrome λόγω της χρήσης της Skia για την απόδοση κειμένου”, δήλωσε εκπρόσωπος της Microsoft. “Ωστόσο, η τελευταία έκδοση του Chrome Canary θα εφαρμόσει τις τιμές του ClearType Tuner στα Windows και θα τις αντιστοιχίσει στην απόδοση κειμένου Skia, η οποία είναι η πλησιέστερη δυνατή υποστήριξη για το ClearType αυτή τη στιγμή”. Αυτές οι βελτιώσεις είναι τώρα ενεργές στο Chrome Canary για Windows 11/10 από προεπιλογή και ενδέχεται να εφαρμοστούν στην έκδοση 124 για το ευρύ κοινό.