Τεχνολογία, Τάσεις στο διαδίκτυο, Παιχνίδια, Μεγάλα δεδομένα

Η Google φέρνει τελικά το AI Gemini στο τυπικό Pixel 8

Η Google φέρνει τελικά το AI Gemini στο τυπικό Pixel 8

By aurora

Η Google επιβεβαίωσε τελικά ότι θα φέρει το Gemini AI, το νέο γλωσσικό μοντέλο που ανέπτυξε η εταιρεία, και στις τυπικές συσκευές Pixel 8. Η ανακοίνωση αυτή ακολουθεί την επιτυχημένη κυκλοφορία του Gemini στην έκδοση Pro του Pixel 8 πέρυσι και στο Samsung Galaxy S24 τον Ιανουάριο.

Χαρακτηριστικά του τυπικού Pixel 8

Το τυπικό Pixel 8 διαθέτει τον ίδιο ιδιόκτητο επεξεργαστή Tensor G3 με το μοντέλο Pro, που έχει σχεδιαστεί για να επιταχύνει τις επιδόσεις AI. Ως αποτέλεσμα, η συνολική εμπειρία θα πρέπει να είναι παρόμοια και στις δύο συσκευές. Ωστόσο, η Google ανακοίνωσε ότι το Gemini θα είναι διαθέσιμο μόνο ως προεπισκόπηση για προγραμματιστές στην επόμενη ενημέρωση Pixel Feature Drop. Η εταιρεία θέλει να συγκεντρώσει ανατροφοδότηση και να διασφαλίσει ότι όλα λειτουργούν σωστά σε αυτό το ελαφρώς λιγότερο ισχυρό τηλέφωνο.

Αρχικά, η Google είχε δηλώσει ότι το Pixel 8 δεν θα ήταν σε θέση να χειριστείτο on-device AI του Gemini λόγω“περιορισμών υλικού“, παρά το γεγονός ότι διαθέτει τον ίδιο επεξεργαστή με το μοντέλο Pro. Η κύρια διαφορά μεταξύ των δύο τηλεφώνων είναι ηκατανομή της μνήμης RAM, η οποία δεν φαίνεται να αποτελεί ανυπέρβλητο εμπόδιο για την εκτέλεση του on-device AI. Η Google έχει προφανώς σκεφτεί το θέμα αυτό και άλλαξε γνώμη.

Το Gemini Nano και η λειτουργικότητά του

Το Gemini Nano, μια έκδοση του μοντέλου Gemini που έχει σχεδιαστεί για να τρέχει τοπικά σε προσωπικές συσκευές, θα ενσωματωθεί στο τυπικό Pixel 8. Αυτό θα επιτρέψει σε δύο υπάρχουσες λειτουργίες να επωφεληθούν από τις δυνατότητες του Gemini Nano.

Η εφαρμογή Recorder θα λάβει μια βελτιωμένη λειτουργία περίληψης από το Gemini, η οποία θα εκτελείται τοπικά στη συσκευή. Επί του παρόντος, αυτή η λειτουργία απαιτεί σύνδεση δικτύου για την επεξεργασία των δεδομένων. Με την ενσωμάτωση του Gemini Nano, τα δεδομένα δεν χρειάζεται πλέον να αποστέλλονται σε εξωτερικό διακομιστή. Αυτή η λειτουργία επιτρέπει τη δημιουργία περιλήψεων των καταγεγραμμένων συνομιλιών.

Επιπλέον, το Gemini Nano θα χρησιμοποιηθεί για τη βελτίωση της λειτουργίας έξυπνης απάντησης του Gboard. Αυτό το λογισμικό προτείνει απαντήσεις σε μηνύματα και είναι σε θέση να κατανοεί το πλαίσιο των συνομιλιών. Αρχικά, η λειτουργία ήταν διαθέσιμη μόνο στο WhatsApp, αλλά πρόσφατα επεκτάθηκε στο Line και το KakaoTalk. Η Google υπόσχεται ότι“άλλες υπηρεσίες ανταλλαγής μηνυμάτων” θα υποστηρίξουν αυτή τη λειτουργία τους επόμενους μήνες. Προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι το Google Messages δεν αποτελεί πρώιμο υιοθετητή αυτής της πλατφόρμας. Το Gemini Nano χρησιμοποιείται για την τροφοδοσία του Magic Compose στο Pixel 8 Pro και το Samsung S24 on-device, αλλά η Google δεν έχει ακόμη ανακοινώσει αν η συγκεκριμένη λειτουργία θα είναι διαθέσιμη στο τυπικό Pixel 8.

Το Gemini και η συνεργασία με την Apple

Πρόσφατα, το Gemini έχει λάβει επίσης μεγάλη προσοχή και εκτός του κόσμου του Android. Υπάρχουν φήμες ότι η Apple βρίσκεται σε συζητήσεις για να φέρειτην Τεχνητή Νοημοσύνη της Google στα iPhone της. Αυτή η πιθανή συνεργασία μεταξύ των δύο τεχνολογικών κολοσσών θα ήταν ένα σημαντικό γεγονός στον κλάδο. Ωστόσο, το Gemini έχει δεχθεί κριτική για τη δημιουργία εξαιρετικά ανακριβών ιστορικών εικόνων. Η λειτουργία δημιουργίας εικόνων εξακολουθεί να βρίσκεται σε αναμονή, ενώ η εταιρεία επιλύει αυτά τα ζητήματα.

Συμπεράσματα

Με την ανακοίνωση της Google να φέρει το Gemini AI στο πρότυπο Pixel 8, οι χρήστες αυτού του τηλεφώνου θα επωφεληθούν από τις προηγμένες λειτουργίες που προσφέρει αυτή η ισχυρή τεχνητή νοημοσύνη. Η ενσωμάτωση του Gemini Nano θα επιτρέψει την αποτελεσματικότερη χρήση της εφαρμογής Recorder και των έξυπνων χαρακτηριστικών απόκρισης του Gboard. Επιπλέον, η πιθανή συνεργασία μεταξύ της Google και της Apple για τη μεταφορά του Gemini σε συσκευές iPhone θα μπορούσε να ανοίξει νέες προοπτικές στον τομέα της κινητής τεχνητής νοημοσύνης.

Ενώ το Gemini συνεχίζει να εξελίσσεται, είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι η τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι απρόσβλητη από λάθη. Η κριτική που ασκήθηκε στο Gemini σχετικά με τη δημιουργία ανακριβών ιστορικών εικόνων δείχνει ότι υπάρχουν ακόμη περιθώρια βελτίωσης. Ωστόσο, η εισαγωγή αυτής της τεχνολογίας σε όλο και περισσότερες συσκευές μας ωθεί προς ένα μέλλον στο οποίο η τεχνητή νοημοσύνη θα ενσωματώνεται όλο και περισσότερο στην καθημερινή μας ζωή.

Πηγή του άρθρου εδώ.